Автор |
Ogra, Yasumitsu |
Автор |
Kitaguchi, Takashi |
Автор |
Ishiwata, Kazuya |
Автор |
Suzuki, Noriyuki |
Автор |
Iwashita, Yuji |
Автор |
Suzuki, Kazuo T. |
Дата выпуска |
2007 |
dc.description |
Sulfur (S) and selenium (Se) are same-group elements that share, in part, a common metabolic pathway. Because a radish variant having pungent flavor (Raphanus sativus L. cv. â Yukibijinâ ) has a unique S metabolic pathway, we expected that it would also produce unique Se compounds through that metabolic pathway. Se metabolites in the radish were assigned by speciation techniques, i.e., HPLC-inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) and HPLC-electrospray ionization tandem mass spectrometry (ESI-MS-MS). 68.5% of total Se in the selenized Japanese pungent radish was water-extractable, and the water extract contained selenate (around 45% of total Se), Se-methylselenocysteine (around 11%), an unknown Se compound tentatively named KD-1 (around 5%), and others (around 1.2%). KD-1 was assigned by ESI-MS-MS as 4,4â ²-selenobis[2-aminobutanoic acid] or Se-(3-amino-3-carboxypropyl)-homocysteine, commonly known as selenohomolanthionine (SeHLan). This Se compound was first identified in nature. The metabolic pathway of SeHLan was suggested to involve the phosphorylation of homoserine to produce O-phosphohomoserine, and the subsequent reaction of O-phosphohomoserine with selenohomocysteine (SeHCys). |
Формат |
application.pdf |
Издатель |
Royal Society of Chemistry |
Название |
Identification of selenohomolanthionine in selenium-enriched Japanese pungent radish |
Тип |
research-article |
DOI |
10.1039/b707348h |
Electronic ISSN |
1364-5544 |
Print ISSN |
0267-9477 |
Журнал |
Journal of Analytical Atomic Spectrometry |
Том |
22 |
Первая страница |
1390 |
Последняя страница |
1396 |
Аффилиация |
Ogra Yasumitsu; Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University, Inohana |
Аффилиация |
Kitaguchi Takashi; Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University, Inohana |
Аффилиация |
Ishiwata Kazuya; Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University, Inohana |
Аффилиация |
Suzuki Noriyuki; Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University, Inohana |
Аффилиация |
Iwashita Yuji; PhytoSelenium Research Laboratories, Takamori |
Аффилиация |
Suzuki Kazuo T.; Graduate School of Pharmaceutical Sciences, Chiba University, Inohana |
Выпуск |
11 |
Библиографическая ссылка |
Rayman, Lancet, 2000, 356, 233 |
Библиографическая ссылка |
Birringer, Nat. Prod. Rep., 2002, 19, 693 |
Библиографическая ссылка |
Nomura, Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2000, 9, 883 |
Библиографическая ссылка |
Burke, J. Am. Acad. Dermatol., 2003, 49, 458 |
Библиографическая ссылка |
Ip, J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 2062 |
Библиографическая ссылка |
Stranges, Am. J. Epidemiol., 2006, 163, 694 |
Библиографическая ссылка |
Sinha, Cancer Lett., 1999, 146, 135 |
Библиографическая ссылка |
Jung, Free Radical Biol. Med., 2001, 31, 479 |
Библиографическая ссылка |
Ogra, J. Chromatogr., A, 2005, 1093, 118 |
Библиографическая ссылка |
Lin, Environ. Sci. Technol., 2003, 37, 606 |
Библиографическая ссылка |
LeDuc, Environ. Pollut., 2006, 144, 70 |
Библиографическая ссылка |
Banuelos, Environ. Sci. Technol., 2005, 39, 1771 |
Библиографическая ссылка |
LeDuc, Plant Physiol., 2004, 135, 377 |
Библиографическая ссылка |
Suzuki, J. Health Sci., 2005, 51, 107 |
Библиографическая ссылка |
Hara, Plant Sci., 2001, 160, 425 |
Библиографическая ссылка |
Yamada, J. Plant Physiol., 2003, 160, 255 |
Библиографическая ссылка |
Winther, J. Food Prot., 2006, 69, 2430 |
Библиографическая ссылка |
Zhao, Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2001, 10, 1063 |
Библиографическая ссылка |
Block, J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 458 |
Библиографическая ссылка |
Block, J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 3761 |
Библиографическая ссылка |
Pedrero, J. Chromatogr., A, 2007, 1139, 247 |
Библиографическая ссылка |
Wróbel, Food Chem., 2004, 86, 617 |
Библиографическая ссылка |
Kahakachchi, J. Chromatogr., A, 2004, 1054, 303 |
Библиографическая ссылка |
Pedrero, J. Agric. Food Chem., 2006, 54, 2412 |
Библиографическая ссылка |
Cankur, Talanta, 2006, 70, 784 |
Библиографическая ссылка |
Shah, J. Anal. At. Spectrom., 2004, 19, 381 |
Библиографическая ссылка |
Grant, J. Chromatogr., A, 2003, 1026, 159 |
Библиографическая ссылка |
Gergely, J. Agric. Food Chem., 2006, 54, 4524 |
Библиографическая ссылка |
Ogra, J. Chromatogr., B: Anal. Technol. Biomed. Life Sci., 2002, 767, 301 |
Библиографическая ссылка |
Kobayashi, Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A., 2002, 99, 15932 |
Библиографическая ссылка |
Ogra, Anal. Chim. Acta, 2005, 554, 123 |
Библиографическая ссылка |
Whanger, J. Am. Coll. Nutr., 2002, 21, 223 |
Библиографическая ссылка |
Ogra, Anal. Bioanal. Chem., 2004, 379, 861 |
Библиографическая ссылка |
Ruiz-Encinar, Anal. Chem., 2003, 75, 3765 |
Библиографическая ссылка |
Iwashita, Biomed. Res. Trace Elem., 2004, 15, 72 |
Библиографическая ссылка |
Montes-Bayón, Anal. Chem., 2002, 74, 107 |
Библиографическая ссылка |
Montes-Bayón, J. Anal. At. Spectrom., 2002, 17, 1015 |
Библиографическая ссылка |
Whanger, J. Agric. Food Chem., 2000, 48, 5723 |
Библиографическая ссылка |
McSheehy, J. Anal. At. Spectrom., 2002, 17, 507 |
Библиографическая ссылка |
Auger, J. Chromatogr., A, 2004, 1032, 103 |
Библиографическая ссылка |
Larsen, Anal. Bioanal. Chem., 2006, 385, 1098 |
Библиографическая ссылка |
Lindemann, Anal. Bioanal. Chem., 2002, 372, 486 |
Библиографическая ссылка |
Hacham, Mol. Biol. Evol., 2003, 20, 1513 |
Библиографическая ссылка |
Krömer, J. Bacteriol., 2006, 188, 609 |